Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

18. 10. 2011

Boemski stil

globalni modni pravac

Ako govorimo o osnovnom značenju reči ’’Boemsko’’, onda mislimo na način života koji podrazumeva nekonvencionalni  i umetnički stil.  Modernim začetnicama ovog stila, početkom XX veka  smatraju se sestre Vanessa Bell, koja je bila slikarka i dizajnerka enterijera i Virginia Woolf, poznata spisateljica. Dok su originalni ’’Boemi’’ bili putnici ili izbeglice iz centralne Evrope, otuda i naziv,  jer na Francuskom reč bohémien znači ‘’cigansko’’.

Preneseno u današnje vreme, početkom 21. veka se javlja, i veoma brzo stiče popularnost, takozvani Boho stil, koji zovu i Boco-chic, Gypsy, Hipi, Nomadski…  Sve su ovo varijacije na temu stila koji je mešavina širokih i dugih sukanja i haljina, tunika i džinsa, mnogo krupnog nakita, ukrasa u kosi, krznenih prsluka, pojaseva…uz upotrebu cvetnih i ornamentisanih dezena u zemljanim tonovima sa jarkim akcentima. Duga, neobuzdana kosa koja slobodno pada i prirodan izgled sa minimalnom količinom šminke doprinose utisku ‘’baš me briga kako izgledam’’. Ali ovaj modni pravac daleko je od nezainteresovanosti za modu i sti, baš naprotiv. Jedna od najpoznatijih stilistkinja na svetu, Rachel Zoe smatra se začetnicom, a njena klijentkinja Nicole Richie glavnim krivcem za brzo širenje Boho-chic-a  u svetu poznatih. Takođe, Mary Kate Olsen, Zooey Dechanel, Mischa Barton i Sienna Miller su samo neke od najpoznatijih pristalica ovog stila oblačenja.

Dakle, ako želite da postignete Boho stil, evo nekoliko SML predloga i saveta:

-Počnite od zemljanih tonova, nijanse braon, maslinasto zelene, drap, bakarne i crna su osnovne u kreiranju ovog izgleda. Možete dodati akcente u tirkiznim, narandžastim ili puderastim nijansama.

-Slojevi su osnova dobrog Boho izgleda, ali pazite da ne preterate. Najbolji način da nosite slojevito a da ne izgledate kao da ste obukli pola ormana, jeste da kombinujete klasične komade sa trendovima, jednobojno sa dezeniranim, ukrojeno sa širokim ili predimenzioniranim...

-Modni detalji. Mnogo modnih detalja! Jednostavnu tuniku i farmerke lako možete transformisati u boho, uz veliku torbu, maramu sa etno printom, par visećih minđuša, mnogo narukvica od bakra i drveta...Ovo je samo jedan od bezbroj načina da unesete gypsy-boho chic u vašu svakodnevnicu. I još jedna prednost je ta što boho stil ne mora biti skup da bi izgledao dobro.

-Kada već pominjemo cenu, bitno ja dodati da neke komade ne morate ni da kupite, dovoljno je samo da istražite mamin ili bakin orman i pronađete pravo izobilje stvari koji mogu biti  savršeni za dopunu Vašeg novog stila, jer je inspiracija za moderan boho u 60-tim i 70-tim godinama prošlog veka, pa su kaftani, zvoncare i cvetne haljine pun pogodak. Još ako ste ljubiteljka Vintage komada, onda je avantura po ormanu Vaše bake pravi lov na Boho blago.

-Boemski stil crpi inspiracju i uticaje iz svih krajeva sveta, zato su Etno motivi imperativ! Učinite vašu kombinaciju uzbudljivijom uz pomoć afričkih printova, indijskog nakita i istočnjačkih ornamenata.

-Ležernost i opušten stav su, pored modnog aspekta, bitan deo Vašeg sveukupnog Boho imidža. Zato budite prirodne i spontane i nosićete Boho gde god da krenete!

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search