Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

08. 01. 2013

Moher

Luksuzni i kvalitetni materijal

Moher je vrsta materijala, koji se dobija od dlake angora koza. Reč moher se koristila još od 1570. godine, a potiče od arapske reči ’’mukhayyar’’.

Angora koze originalno potiču sa Tibeta, a od 16. veka se uzgajaju i u Turskoj. Kasnije se ideja o proizvodnji moher tkanine proširila na Englesku, Rusiju, Nemačku i Austriju.

Krzno angora koze raste u formi pravilne lokne, a striže se dva puta u toku godine, na jesen i u proleće. Tako se od jedne koze dobija oko 5- 8 kilograma mohera godišnje. Nakon određenih postupaka čišćenja i odrade, dobija se kvalitetno vlakno koje se sastoji uglavnom od keratina. Iako je moher vrsta vune, zbog svog svojstva, spada u luksuzne materijale poput angore i kašmira. Jagnjad i mlađe koze daju kvalitetniji i tanji moher, koji se koristi za izradu odeće, dok starije koze daju moher koji se koristi za tepihe.

Moher je jedan od najstarijih materijala u upotrebi i to ne slučajno, on je trajan, otporan, lako se boji. Poseduje odlične termoizolacijske osobine, što znači da zimi greje, a leti rashlađuje.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje

Hidratacija iz prirode ...

Moncler

Moncler

Perjana jakna sa stilom ...

M•A•C

M•A•C

Šminka kao umetnost ...

Mošus

Mošus

Skupoceni sastojak parfema ...

Mauve

Mauve

Ljubičasto siva ...

Search