Štampaj

Pošalji prijatelju

10. 11. 2011

Ajlajner

Zaštita od “Zlog oka”

Ajlajner (eyeliner) je kozmetički proizvod koji kako mu sama reč kaže, služi da iscrta liniju oko oka. Može se naneti na različite načine, a i sam proizvod se može naći u više oblika: tečni, u olovci, u gelu i u čvrstom tj. kamenom stanju.

Prvi put se ajlajner koristio u Starom Egiptu i Mesopotamiji i njime se iscrtavao ceo krug oko oka, pa i same sluznice gornjeg i donjeg kapka. Nosili su ga i muškarci. Pre svega da bi se zaštitili od sunca i peska u pustinji. Iz religijskih razloga ajlaner je štitio svoga nosioca od “Zlog oka” tj. bilo kakvih zlih namera posmatrača. Kada je dvadesetih godina XX veka otkrivena Tutankamonova grobnica, zapadnom svetu je otkrio – ajlajner.

Svoju veliku ekspanziju je doživeo sredinom 20-tog veka (pin up šminka 40ih i 50ih godina), a i 60tih je ajlajner bio veoma popularan, a neke od tadašnjih ikona stila kao što su Edie Sedgwick i Tvigi su bile samo neke koje su ga obilato koristile. Ajlajner je na velika vrata ušao kao jedan od trendova za šminku jesen-zima 2011/12 .



 

Anti age

Anti age

Usporavanje starenja ...

Agent Provocateur

Agent Provocateur

Beobrazno i neodoljivo ...

Agua de Coco

Agua de Coco

Kokos i samba ...

Astragan

Astragan

Ekskluzivno krzno ...

Anti age

Anti age

Kolagen, elastin, retinoid, vitamini, botox, hijeluron, mezoterapija, leseri ...

Search