Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

17. 02. 2012

Steven Klein

Uzbudljivo i šokantno

Steven Klein je stvorio neke od najupečatljivijih fotografija našeg vremena, srušivši pojmove glamura i lepote ne samo u modi, već u čitavoj pop kulturi. Među poklonike njegovog rada su zvezde poput Madonne, Brada Pitta, Davida Beckhama, mada je najveće priznanje šire javnosti stekao nakon rada na spotu za pesmu Alejandro”, kontroverzne Lady Gage.

Klein se nakon završenih studija dizajna okrenuo fotografiji. Šok. strah, poigravanje sa religijom, kultom obožavanja većite mladosti i misticizma su reči koje najbolje opisuju rad ovog umetnika, koji voli neobjašnjive stvari. Iako je njegov rad poznat i priznat među svetskim modnim stručnjacima, malo toga se zna o tome ko je Stive Klein kada nije iza kamere. Vince Aletti, američki kritičar, koji je pomogao u postavljanju izložbe Museé de l'Elysée u Švajcarskoj, za fotografije Stevena Kleina kaže da su odraz njegovih istinski mračnih vizija, istovremeno ga svrstavajući među najbolje američke fotografe svih vremena.

Klein je još na svom početku, sredinom sedamdesetih, otkrio strast prema uznemiravajućem spoju erotike i religije. Modna kuća Dolce & Gabbana gotovo ekskluzivno angažuje Kleina za snimanje reklamnih kampanja, a sarađivao je i sa Calvinom Kleinom, Valentinom, Alexanderom McQueenom i drugima. Očigledno je da Klein ima posebnu vezu sa plavušama, jer osim Madonne, sa kojom sarađuje više od deset godina, njegove muze su Lara Stone, Natalia Vodianova i Amber Valleta, sa  kojom je stvorio podjedanako zgražavajuć i obožavan projekat Time Capsule”. Za treći album Britney Spears Klein je uradio promo fotografije.

Za magazin W, Steve Klein je uradio bezbroj nezaboravnih editorijala, uključujući čuvene fotografije Angeline Jolie i Brada Pitta, na kojima ih je predstavio kao par iz šezdesetih koji pored savršee kuće i još savršenije dece, krije mračne tajne. Editorijal “Domestic Bliss” je izašao pre nego što su Pitt i Jolie potvdili svoju romansu, te Kleina neki vide kao proroka. U novembru 2005. godine, Klein je bukvalno skinuo Toma Forda do gole kože, u editorijalu Forbidden”, ispunjenom eksplicitnim fotografijama.

Njegove fotografije su moćne. Scene silovanja, ljubomore, požude i prenaglašene seksualnosti ne ostavljaju nikog ravnodušnim. Za Vogue Paris je takođe, uradio puno vrednih i zanimljivih editorijala, uspešno mešajući svoje demone sa visokom modom. Poslednji editorijal za američki Vogue, Vice Versa” , sa Amber Valletom i Shalom Harlow, je zanimljiv jer se manekenke nisu srele na snimanju, a predstavljene su kao dve suprostavljene strane, sa nejasnim granicama dobra i zla.  

Od 1994. godine pa do danas, Klein je učestvovao na preko 50 značajnih izložbi u modnim prestonicama. Na meti kritike našao povodom pomenutog spota Lady Gage, za koji kaže: Religiozna simbolika nije trebalo da označi nešto negativno , ali predstavlja bitku lika između mračnih sila ovoga sveta i duhovnog spasenja duše. Na kraju filma ona bira da bude monahinja, a razlog zbog kog usta i oči nestaju su zato što ona povlači svoja čula iz sveta zla i ide ka unutrašnjim molitvama i razmišljanjima”. Neosporno je da Klein istražuje večitu bitku dobra i zla, poigrava se sa ljudskim porivima i fantazijama, često predstavljajući ono što možda i ne želite da vidite, iako postoji. On je umetnik, njegova dela su tu da šokiraju i zaintrigiraju, te se može reći da je Klein doneo mnoga zanimljiva osveženja u svetu modne fotografije i same mode.

Preporučujemo

foto

12. 09. 17

NOVO OD LABELLA - NEODOLJIVO SLATKA NEGA!

Upoznajte Labellino - modernu okruglu revoluciju za negu usana!

foto

25. 09. 17

MIXA PRO-TOLERANCE

Expert za netolerantnu kožu

foto

18. 09. 17

NIVEA CELLULAR ANTI-AGE

Intenzivni tretman za negu kože

Mert and Marcus

Mert and Marcus

Tako savršen tandem… ...

Nela Đokić Tankosić

Nela Đokić Tankosić

Anti stress therapy – heklanjem u borbi protiv stresa ...

Bruce Weber

Bruce Weber

Fascinacija telom ...

William J. Cunningham

William J. Cunningham

U veseloj misiji ...

Francesco Scavullo

Francesco Scavullo

Fotograf i reditelj ...

Search