Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

01. 05. 2011

Kakva je bila venčanica veka?

Britanska tradicija na moderan način

Vesti o konačnom izboru dizajnera venčanice za kraljevsko venčanje bila je nestrpljivo očekivana sve do poslednjeg trenutka. Špekulacije su se kretale od najneverovatnijih do krajnje izvesnih. Vest ipak nije procurela i time pobila teoriju da se u savremenom svetu brzih komunikacija svaka vest može saznati. Vojvotkinja Kate pojavila se u haljini kreiranoj pod imenom McQueen potpisna od naslednice kreativnog kormila brenda Sarah Burton. Komentari su preplavili medijske prostore, elektronskih, printanih, web medija... Različiti su, od jako dobrih, do politički korektnih, zavidnih ali i krajnje zluradih i neprofesionalnih...

A ovo su rekli akteri i modni dizajneri venčanice veka

"Očarana sam što je haljina na najbolji način predstavila britansko zanatstvo. Dizajn Alexander McQueen je upravo spoj kontrasta koji stvara izezetne komade odeće, na način da je veza, ostvarena kroz tradicionalne tkanine i čipku, sa modernim konstrukcijama i dizajnom uspela da nam omogući da kreiramo prelepu haljinu za Kejtino venčanje. Izgledala je apsolutno zadivljujuće danas, i  kreativni tim Alexander McQueen-a je veoma ponosan na ovu kreaciju"- izjavila je Sarah Burton.

" Ona je vrlo elegantna. Klasična forma haljine se sjajno uklapala uz dekor Westminster opatije. Skoro da me podseća na venčanje kraljice Elizabete, 50-tih godina prošlog veka. Proporcije šlepa su dobre, čipka je veoma lepa, veo mi se jako sviđa" - izjavio je Karl Lagerfeld.

"Haljina mi se veoma dopala, jednostavnija je od očekivanog. Bila je to kombinacija između haljine koju je 1956. nosila Grace Kelly i one koju je 1947. nosila engleska kraljica Elizabeta. Svideo mi se veo koji je bio ukrašen tijarom Cartier koja je pripadala kraljici majci. Zračila je i nikada nije izgledala lepše" - rekao je Christian Lacroix.

"Veo je možda previše jednostavan, ali zahvaljujući njenom divnom licu, ona je prava osoba da ga ponese. Bila je veoma lepa!" - izjavio je jedan od najvećih živih dizajnera Hubert de Givenchy.

"Vrlo po kraljevskoj tradiciji. Reminiscencija na kraljicu Elizabetu i pomalo na Grace Kelly. Izgledala je srećno, prirodno i zračila je..." - izjavio je Peter Copping iz kuće Nina Ricci.

"McQueen je brilijantan izbor. Odluka da haljina nosi ovaj potpis je mudar spoj modernog i tradicionalnog - sve to u britanskom stilu. Može se naslutiti veza sa venčanicama Grace Kelly i kraljice Elizabete, ali na jedan jednostavniji i istovremeno moderniji način. Dopala mi se njena puštena kosa. Izgledala je savršeno prirodno i aristokratski. Istinski kraljevski!" - izjavio je Antonio Marras ispred brenda Kenzo.

"Haljina koju je nosila Kate, je klasična, veoma elegantna i čista... podseća me na venčanicu Grace od Monaka u modernoj verziji sa jednostavnijom formom i sa drapiranjem na šlepu koje je direktno vezano sa radom McQueen-a" - izjavio je Alex Mabille.

i SML bi dodao:

"haljina je bila prostudirana do sitnih detalja, ma kako jednostavno izgledala. Bila je spoj britanske tradicije u pravom smislu te reči. Tradicija čipke iz 19 veka (koja je pažljivi osvrt na nasleđe imperije), primenjene na moderan način, tradicionalne tkanine, nepretencioznog vela, retke Cartier tijare iz 30-tih godina prošlog veka i pažljivo izabranog cveća za bidermajer ( u kome se nalazio i cvet koji u engleskoj zovu sweet william - jedna vrsta karanfila) govori u prilog jednoj ozbiljnoj studiji za ovaj poseban dan. Prepoznatljivi elementi koji govore o venčanici koju je nosila Grace Kelly i sama kraljica Elezabeta, jeste isto tako brižljivo napravljen "most" izmedju onoga što je Kate bila pre i onoga što če biti nakon venčanja. Razmislite o tome!"

 

Preporučujemo

foto

03. 10. 17

Modni dodaci sa New York Fashion Week-a

Kolekcija jesen 2017

foto

04. 10. 17

Jednorog na Paris Fashion Week-u

Novi spektakl

foto

22. 09. 17

Victoria Beckham proleće/leto 2018

Ready-To-Wear Collection

Search