Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

18. 11. 2017

Azzedine Alaïa: Odlazak velikana mode i umetnosti

Uvek svoj, uvek buntovnik

Danas su nam iz Pariza stigle potresne vesti o smrti legendarnog dizajnera i umetnika Azzedine Alaïe.  Alaïa, koji se proslavio početkom 80-ih uz svoje nekonvencionalne ideje i laskave siluete, ostaće upamćen kao modni umetnik, koji je odbacio tradicionalne modne revije i bio jedan od tvoraca supermodela.

Tokom 77 godina, Alaïa je imao burnu i zanimljivu karijeru. Iz Tunisa je došao u Pariz, najpre radeći u kući  Christian Dior. Zatim je radio u ateljeima  Guy Laroche i Thierry Mugler, kako bi krajem 70-ih započeo svoju liniju, koja se proširila i u svet aksesoara i parfema.

Azzedine Alaïa je tokom godina poneo titulu najnezavisnijeg dizajnera. Njega niste mogli da vidite u poznatim modnim publikacijama, niti je mario za raspored revija na Nedeljama mode. Tina Turner, Madonna, Grace Jones, Naomi Campbell pomogle su da ime ovog dizajnera postane legendarno, a uspešno poigravanje sa visokom modom i pret-a-porter kolekcijama, učinili su ga večnim i nedodirljivim.

Nikada nije pratio trendove, a kako je vajarstvo bilo njegova prva ljubav, tako je Alaïa pronalazio načine da uz pomoć kože i pletiva stvori najlaskavije kreacije, koje su našle put i do Bele kuće (Michelle Obama je veliki fan). Spajajući arhitekturu i premenjene umetnosti, dao je modnom svetu uvek potrebno osveženje, a njegovi radovi su prikazani u mnogobrojim muzejima.

Ukoliko koristite društvene mreže, primetićete mnogo fotografija koje slave ovog neverovatnog i neobičnog dizajnera, koji će ostati upamćen kao zauvek svoj. 

Preporučujemo

foto

03. 10. 17

Modni dodaci sa New York Fashion Week-a

Kolekcija jesen 2017

foto

04. 10. 17

Jednorog na Paris Fashion Week-u

Novi spektakl

foto

22. 09. 17

Victoria Beckham proleće/leto 2018

Ready-To-Wear Collection

Search