Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

04. 09. 2015

Freddie Mercury: Priča o legendi

Na godišnjicu njegovog rođenja, slavimo život i rad jedinstvenog umetnika

Pre 69 godina, 5. septembra 1946. godine, rodio se jedan od najznačajnijih muzičara ne samo XX veka, već i celokupne muzičke umetnosti. Freddie Mercury je znao šta znači napraviti spektakl, biti rok zvezda u najpozitivnijem smislu te reči i živeti punim plućima. Ali, to nije ništa naspram svega onoga što je darovao muzičkom svetu.

Freddie Mercury je pomerao granice. Sa bendom Queen, ali i solo projektima, on je u rokenrol uneo elemente baleta i opere, uvek se trudeći da bude bolji, veći i ubedljiviji nego pre. Baš zato i danas, skoro 24 godine nakon njegove smrti, bend Queen živi, a broj fanova genijalnog muzičara stalno raste.

Freddie je bio stiljdiv, nesvakidašnji lik, koji je svojim šarmom zapalio svet. Njegova persona specijalno dizajnirana za scenu, njegovi kostimi, vokal, ali i neosporna inteligencija, su savršeno uklopljeni u jedan paket koji sa punim pravom možemo nazvati velikim umetnikom.

Mercury je flertovao sa svima: novinarima, fanovima, muzičkim žanrovima. Kako Queen na samom početku nije dobio dobar tretman u novinama, on je našao način da im se osveti. Iako je na sceni bio ogoljen, prozračan, teško je bilo doći do njega, otkriti ko se krije iza tih legendarnih tekstova i tog veličanstvenog vokala od četiri oktave. Upravo ta potreba za privatnošću je stvorila misteriju, koja ga je pratila do samog kraja.

Tako je Freddijeva seksualnost mučila fanove, ali daleko više medije, gotovo čitavu deceniju. On se samo smeškao, onako zagonetno i uživao u svom sarkastičnom humoru. Za nekog ko je živeo za muziku, uspeo je da sačuva tajnovitost, ali i da stoji čvrsto na zemlji.

Njegov temperament je dovodio do sukoba u samom bendu, što je dalo priliku i njemu i ostalim članovima da se okrenu solo projektima. Tako je nastao legendarni spoj Freddija i Montserrat Caballé, a njihov album je inspirisao čitavu plejadu rokera i operskih pevača da se udruže. 

Mercury je pevao gotovo do poslednjeg dana. Koliko je bio odgovoran i spreman da uživa u radu svedoči i to da su njegovi asistenti uvek morali da imaju papir i olovku, jer nikada nije znao kada će inspiracija da zakuca. 

Bend Queen je ipak bio Freddijevo najveće nasleđe. U bendu, koji se prvih godina borio sa finansijama, uprkos velikim uspesima, vladala je demokratija, a sudari ega su rešavani muzikom. Brian May i Roger Taylor i danas sviraju, dok se John Deacon penzionistao ubrzo nakon Freddijeve smrti.

Upoznali su se tokom studija i od 1970. godine, pa sve do Mercuryjeve smrti 1991. godine, nisu se razilazili. 70-te su proveli snimajući non stop. 80-tih su postali jedan od najvećih bendova i najvećih live senzacija. Svaki član je pisao, pevao, svirao, tako da bi bilo nefer reći da su Freddie ili May odgovorni za uspeh grupe Queen. Posebno jer je reč o četvorici perfekcionista i sjajnih umetnika.

Farrokh Bulsar, kako je pravo ime Freddie Mercuryja, je obožavao mačke i decu. Njegov dekadentni stil života je naišao na oštre kritike novinara, te je tokom pauza više vremena provodio u SAD-u i Nemačkoj, nego u Britaniji. Njegov najbolji prijatelj je bila i ostala Mary Austin, devojka koju je želeo da oženi tokom studenskih dana, ali i žena koja mu je pomogla da prihvati svoju seksualnost. Ona je i naslednik imovine i jedina osoba koja zna gde je posut pepeo legendarnog muzičara.

Mercury je otišao prerano, ali njegova smrt je značajno podigla svet o užasu SIDA-e, a sve je počelo koncertom u njegovu čast, održanom u aprilu 1992. godine. Na sceni su se pored članova grupe Queen pojavili  Robert Plant, Roger Daltrey, ExtremeElton JohnMetallica, David Bowie, Annie Lennox, Tony Iommi, Guns N' Roses, Elizabeth Taylor, George Michael, Def Leppard, SealLiza Minnelli. Oni su se smenjivali pevajući najveće hitove kultnog benda, a tokom 2000-ih svrstan je među 100 najvećih Britanaca, iako je rođen u Zanzibaru. 

Freddie je bio "Lover of life, singer of songs", zato danas slavimo njegov život, na najprikladniji mogući način. Uz njegovu muziku! Ready Freddie?

Preporučujemo

foto

06. 09. 17

Najlepše fotografije veridbi u 2017. godini

Ko kaže da bajke ne postoje?!

foto

14. 08. 17

Dama među oblacima

Svet na dlanu...kroz pilotsku kabinu

Search