Štampaj

Pošalji prijatelju

30. 11. 2011

Sočiva vs Naočare

zašto su sočiva bolji izbor

Ako već dugo nosite naočare, ili ste tek početnik kada je ovo pomagalo (ili modni detalj) u pitanju, a niste najsrećniji zbog toga, kontaktna sočiva su sjajna alternativa. Ako niste niste upoznati sa ovim vidom korekcije vida i ako se dvoumite oko prebacivanja sa naočara na sočiva, evo nekoliko razloga zašto su sočiva bolje rešenje od naočara:

Sočiva daju bolju vidnu oštrinu kod mnogih očnih mana, naročito kod astigmatizma, visokih dioptrija, posle operacije katarakte i kod keratokonusa.

Široko vidno polje – obezbeđuju neometan periferni vid što je izuzetno važno za vozače, fotografe, sportiste, ali i u svakodnevnim aktivnostima (daju prirodniji vid).

Omogućuju korekciju oba oka bez obzira na razliku u njihovoj dioptriji. To je nemoguće pri nošenju naočara ukoliko je razlika između oba oka veća od 3 dioptrije.

Bavljenje sportom – kontaktna sočiva daju visoku dozu slobode kakvu naočare ne pružaju. Napomena: sočiva za bavljenje sportskim aktivnostima u vodenoj sredini (npr. u bazenu) valja koristiti samo ako se istovremeno nose vodonepropusne naočare za vodu.

Vremenske nepogode – naočare se na kiši pokvase, a zimi pri prelasku iz toplije u hladniju prostoriju zamagle, što kod nošenja sočiva ne predstavlja problem.

Prirodan izgled – korekcija lošeg vida je neophodna, naročito kod dece i omladine. Međutim, u pubertetu mladi ne vole da nose naočare i one vrlo često završe u torbi umesto na licu. Tinejdžerima su kontaktna sočiva idealno rešenje za nenametljivu korekciju refrakcione greške.

Nošenje modernih sunčanih naočara – uz sočiva je moguće koristiti sunčane naočare kao modni detalj, ali i kao zaštitu od UV zračenja.

Promena boje očiju – kontaktna sočiva u boji omogućuju ostvarenje snova sa željenom bojom očiju.

Mogućnost povremenog nošenja – meka kontaktna sočiva se mogu nositi sporadično, povremeno, za vreme nekih sportskih događanja ili društvenih obaveza.

Crveni otisak na koži nosa i ušiju – naočare često nažuljaju kožu nosa i ušiju, a bol je uobičajena nuspojava. Uz sočiva, ovih tegoba nema.

Nošenje kontaktnih sočiva ne isključuje upotrebu naočara. Pacijenti koji koriste kontaktna sočiva, moraju da imaju i da nose naočare, bilo naizmenično sa sočivima ili isključivo – umesto sočiva, kada ne mogu da ih koriste iz zdravstvenih ili drugih razloga.

Preporučujemo

foto

29. 09. 17

5 navika koje uništavaju nokte

Negovane ruke nisu samo odraz lične higijene već i statusni simbol na osnovu koga drugi ljudi donose sud o vama.

foto

28. 09. 17

Pravilno čišćenje lica...

...jer naše lice to zaslužuje.

foto

23. 08. 17

Tajna vitke linije i mladalačkog izgleda žena iz Japana

Ukoliko ste putovali u Japan ili ste sreli nekog iz Japana verovatno vam je prvi utisak ostavila njihova mladolikost.

Search