Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

30. 11. 2011

Sočiva vs Naočare

zašto su sočiva bolji izbor

Ako već dugo nosite naočare, ili ste tek početnik kada je ovo pomagalo (ili modni detalj) u pitanju, a niste najsrećniji zbog toga, kontaktna sočiva su sjajna alternativa. Ako niste niste upoznati sa ovim vidom korekcije vida i ako se dvoumite oko prebacivanja sa naočara na sočiva, evo nekoliko razloga zašto su sočiva bolje rešenje od naočara:

Sočiva daju bolju vidnu oštrinu kod mnogih očnih mana, naročito kod astigmatizma, visokih dioptrija, posle operacije katarakte i kod keratokonusa.

Široko vidno polje – obezbeđuju neometan periferni vid što je izuzetno važno za vozače, fotografe, sportiste, ali i u svakodnevnim aktivnostima (daju prirodniji vid).

Omogućuju korekciju oba oka bez obzira na razliku u njihovoj dioptriji. To je nemoguće pri nošenju naočara ukoliko je razlika između oba oka veća od 3 dioptrije.

Bavljenje sportom – kontaktna sočiva daju visoku dozu slobode kakvu naočare ne pružaju. Napomena: sočiva za bavljenje sportskim aktivnostima u vodenoj sredini (npr. u bazenu) valja koristiti samo ako se istovremeno nose vodonepropusne naočare za vodu.

Vremenske nepogode – naočare se na kiši pokvase, a zimi pri prelasku iz toplije u hladniju prostoriju zamagle, što kod nošenja sočiva ne predstavlja problem.

Prirodan izgled – korekcija lošeg vida je neophodna, naročito kod dece i omladine. Međutim, u pubertetu mladi ne vole da nose naočare i one vrlo često završe u torbi umesto na licu. Tinejdžerima su kontaktna sočiva idealno rešenje za nenametljivu korekciju refrakcione greške.

Nošenje modernih sunčanih naočara – uz sočiva je moguće koristiti sunčane naočare kao modni detalj, ali i kao zaštitu od UV zračenja.

Promena boje očiju – kontaktna sočiva u boji omogućuju ostvarenje snova sa željenom bojom očiju.

Mogućnost povremenog nošenja – meka kontaktna sočiva se mogu nositi sporadično, povremeno, za vreme nekih sportskih događanja ili društvenih obaveza.

Crveni otisak na koži nosa i ušiju – naočare često nažuljaju kožu nosa i ušiju, a bol je uobičajena nuspojava. Uz sočiva, ovih tegoba nema.

Nošenje kontaktnih sočiva ne isključuje upotrebu naočara. Pacijenti koji koriste kontaktna sočiva, moraju da imaju i da nose naočare, bilo naizmenično sa sočivima ili isključivo – umesto sočiva, kada ne mogu da ih koriste iz zdravstvenih ili drugih razloga.

Preporučujemo

foto

29. 09. 17

5 navika koje uništavaju nokte

Negovane ruke nisu samo odraz lične higijene već i statusni simbol na osnovu koga drugi ljudi donose sud o vama.

foto

28. 09. 17

Pravilno čišćenje lica...

...jer naše lice to zaslužuje.

foto

23. 08. 17

Tajna vitke linije i mladalačkog izgleda žena iz Japana

Ukoliko ste putovali u Japan ili ste sreli nekog iz Japana verovatno vam je prvi utisak ostavila njihova mladolikost.

Search